Home » » Current Affairs for Civil Services (Pre) Examination

Current Affairs for Civil Services (Pre) Examination

Written By STPORTAL on Sunday, March 18, 2012 | 2:39 PM


Test Paper Based on Current Affairs for Civil Services (Pre) Examination 2009
31. Which of the following is true about the National Rural Employment Guarantee Act?
(1) It is applicable only in 100 rural districts.
(2) It gives a guaranteed employment of 100 days to all those who are eligible for the same and are also willing to take it.
(3) This Act is applicable only for men between the age of 21-65. Women do not get the benefit of the same.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1 , 2 & 3
Ans : (B)

31. Which of the following is NOT one of the recommendations of the committee setup on Financial Sector Reforms under the Chairmanship of Raghuram G.Rajan ?
(1) Give more freedoms to banks to setup branches and ATMS anywhere
(2) Setup an office of financial ombudsmen
(3) All deposits taking institutions should be free from the supervision of the RBI
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 & 3
Ans : (A)

32. The Govt. of which of the following States has formed a Fisherman Debt Commission and a moratorium has been placed on proceedings relating to all debts incurred by poor fisherman from banks and cooperatives?
(A) West Bengal
(B) Keral
(C) Orissa
(D) Karnataka
Ans : (B)

33. Which of the following was the issue over which one section of the UPA withdrew its support and Union Govt. headed by Dr. Man Mohan Singh was required to prove its majority in the Lok Sabha ?
(1) Inflation, which was on a rise consistently for some time
(2) Reservations of Gurjarrs in Govt. jobs
(3) Nuclear deal with USA
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 & 2
Ans : (C)

34. As a gesture to promote denuclearization and also to end nuclear arms programme the cooling tower of a nuclear complex situated in "Youngbyon" was demolished recently. This nuclear complex is in which of the following countries?
(A) South Korea
(B) Iran
(C) China
(D) North Korea
Ans : (D)

35. China has signed an agreement with which of the following countries, which will help both the parties to make the East China Sea "a sea of peace, co-operation and friendship"?
(A) North Korea
(B) South Korea
(C) Japan
(D) Russia
Ans : (C)

36. Which of the following companies of Indian origin has been placed amongst the World's seven Best Firms in Financial Sector ?
(A) IDBI Bank
(B) HDFC Bank
(C) Bajaj Capitals
(D) ICICI Bank
Ans : (B)

37. Michel Sleiman has taken over as the president of—
(A) Lebanon
(B) Cuba
(C) Yemen
(D) Zambia
Ans : (A)

38. Which of the following is/are true about the "Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana" to be launched in the near future ?
(1) This scheme is to develop those villages where SC/ST population is in prominence
(2) About 70,000 villages are identified for the same
(3) A special fund of Rs.7,000 Crore is setup for the scheme
(A) Only 1
(B) only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 & 3
Ans : (A)

39. Which of the following countries had decided to come out of the membership of OPEC ?
(A) Iran
(B) Indonesia
(C) Kuwait
(D) Saudi Arabia
Ans : (B)

40. Many Banks have adopted / launched "Core Banking Solution (CBS)" .Core Banking Solution is—
(A) a marketing strategy adopted by the Banks
(B) a new type of ATM useful for rural population
(C) a delivery channel for quick and fast delivery
(D) a new product launched to help senior citizens only as they are not able to visit branches / ATMs frequently
Ans : (C)

41. As per the figures released recently, the rate of growth of agriculture during 2007-08 has been at the level of approximately—
(A) 2.5 %
(B) 3 %
(C) 4.5 %
(D) 5 %
Ans : (C)

42. The National e-Governance plan was launched by the Govt. of India in the year 2006 with which of the following intentions/objectives?
(1) To provide qualitative service of Govt. business to the citizens of India
(2) To promote IT sector in India so that trained IT personnel do not go out of the country for jobs
(3) To keep a vigil on the business transaction of Indian population to avoid illegal transactions
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 & 3
Ans : (A)

43. Who amongst the following is included in the list of "Biggest Brains in Business"?
(A) L. N. Mittal
(B) Anil Ambani
(C) Kumar Mangalam Birla
(D) Mukesh Ambani
Ans : (A)

44. Which of the following cannot be called as a value Added service offered by a Bank?
(A) Special accounts for poor sections of the society
(B) Accident insurance cover
(C) Instant Credits of Outstation Cheques
(D) Free cheque book
Ans : (D)

44. Which of the following is the total amount Government of India has earmarked for Agriculture Debt Waiver and Debt Relief Scheme 2008?
(A) Rs.10,000 Crore
(B) Rs.25,000 Crore
(C) Rs.45,000 Crore
(D) Rs.72,000 Crore
Ans : (D)

45. Which of the following States of India was recognized as the Best e- Governed State in 2007 ?
(A) Jammu & Kashmir
(B) Tamil Nadu
(C) Chattisgarh
(D) Goa
Ans : (C)

46. Daiichi Sanyo which has taken a major stake in India's Pharma company Ranbaxy is a firm based in—
(A) China
(B) South Korea
(C) North Korea
(D) Japan
Ans : (D)

47. Which of the following airlines became the first Indian Based Airlines to operate flight to China?
(A) Indian
(B) Air India
(C) Kingfisher
(D) Jet Airways
Ans : (D)

48. India recently signed a Bilateral Investment Promotion Agreement (BIPA) with which of the following countries ?
(A) China
(B) Myanmar (C) Nepal
(D) Bhutan
Ans : (B)

49. Opening the Saving Bank Account of a minor girl will be called as which of the following in Banking terminology ?
(A) Retail Banking
(B) Merchant Banking
(C) Institutional Banking
(D) Social Banking
Ans : (A)

50. Who amongst the following is the recipient of the IIFA Awards 2008 as Best Actress?
(A) ) Kareena Kapoor
(B) Rani Mukherjee
(C) Priyanka Chopra
(D) Konkana Sen
Ans : (A)

51. Who amongst the following is the author of the book "Toward a Hunger Free World" ?
(A) A. P. J. Abdul Kalam
(B) Ashok Lahiri
(C) Amartya Sen
(D) M. S. Swaminathan
Ans : (D)

52. Sudan recently cut its ralations with which of the following countries following an attack on Khartoum by a Darfur Rebel Group ?
(A) Chad
(B) Uganda
(C) Libya
(D) Lebanon
Ans : (A)

53. Who amongst the following is the Chairperson of the Children's Film Society?
(A) Nafisa Ali
(B) Jaya Bachchan
(C) Shabana Azmi
(D) Sridevi
Ans : (A)

54. Which of the following is the abbreviated name of an autonomous organization under Ministry of Rural Development ?
(A) NIMI
(B) IGNOU
(C) CAPART
(D) NPCIL
Ans : (C)

55. Who amongst the following is the author of "Animal People" which was adjudged as the Best Book of the Year?
(A) V.S.Naipaul
(B) Indra Sinha
(C) William Darlymple
(D) Bill Clinton
Ans : (B)


56. What is India's rating in the "Doing Business Report" prepared by the World Bank ?
(A) 55th
(B) 80th
(C) 100th
(D) 120th
Ans : (D)

57. The Russian President visited China in May 2008 and signed a deal for the security of which of the following?
(A) Global Energy
(B) China Sea
(C) Intellectual Property Rights of the Chinese Scientists
(D) Nuclear installation in China
Ans : (D)

58. Which of the following Programmes / Schemes of the Govt. of India is NOT directly related with agriculture activities ?
(A) Drought Prone Areas Programmes (DPAP)
(B) Promotion of Integrated Pest Management (IPM)
(C) Integrated Westlands Development Programme (IWDP)
(D) ANNAPURNA
Ans : (D)


59. Which of the following types of Banks are allowed to operate foreign currency accounts ?
(1) Foreign Banks
(2) Regional Rural Banks
(3) Nationalized Banks
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
Ans :. (C)

60.The ‘Aurora Borealis’ occurs in the—
(A) Exosphere
(B) Ionosphere
(C) Ozonosphere
(D) Stratosphere
Ans : (B)

61. The rise of the ‘BRICs’ has left a vast impact on almost all aspects of the global economy. However, which of the following cannot be called as the direct effect(s) of ‘Rise of the BRICs’ on global/other powerful economy/economies ?
1. Countries like China wish to learn more about outsourcing from India.
2. It has made countries to suffer from Sub-prime Crisis.
3. EURO has become a powerful currency and many non-Euro countries are in ‘Swap Agreement’ with various nations.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3

Ans : (B)

62. Jang Hyun Jong who was adjudged as the ‘Asian Hockey Player of the year’ is from—
(A) China
(B) Singapore
(C) South Korea
(D) India
(E) None of these
Ans : (C)

63.What is QUARK2009?
(A) Technical festival
(B) Cultural festival
(C) Handicraft festival
(D) None of the above
Ans (A)

64. Which of the following statement(s) reflects India's stand on new World Trade Organization's proposal on the issue of the subsidy to agro products ?
(1) India would protect the interest of its poor farmers who can not bear the burden of the cost of the products if they have to sell them on cheaper rate.
(2) Indian industry needs more flexibility as compared to the industry in developed countries.
(3) WTO has set up a new committee under the chairmanship of Putin of Russia to look into the issue of subsidy and find out a solution to the problem acceptable to all the parties.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 & 2
Ans : (A)

65.Which of the following statement(s) is / are true about the 11th five year plan of India ?
(1) The highest priority is given to exports ,education and development of steel sector.
(2) The plan aims at achieving the growth at 10 % level by the end of the plan.
(3) The Rashtriya Krishi Vikas Yojana is revived in such a way so that it can be achieve a growth nof 4 % for agriculture sector.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 & 2
Ans : (D)


66. Which of the following statement (s) is / are correct about the Indo-Russia Bilateral Defence Ties ?
(1) Both the countries have decided to produce a fifth generation fighter aircraft and a multi role cargo plane.
(2) India has agreed to launch Russian missiles from its base at Chandipur incase some other nation attacks on Russia
(3) India and Russia were able to sort out differences over the utilization of Rupee debt fund which is of Rs. 8000 crore at present.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 & 3 only
Ans : (A)

67. Which of the following is / are correct about sub prime crisis which was in news recently?
(1) It has reduced the flow of capital coming of Indian Stock Markets.
(2) The sub prime crisis is the major financial crisis whose origin is in the Russia and Brazil.It has adversely affected the economy of Europe and USA.
(3) The crisis started when some people started trading with false Share certificates of major blue chip US companies in the stock markets.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 & 2
Ans : (D)

68. As we all know the value of the Indian rupee has appreciated in the recent past . The value of the Rupee is direct dependent on which of the following?
(A) Availability of commodities in the market.
(B) VAT introduced by the Govt. on various commodities.
(C) Size of total Forex Reserve of India currently.
(D) Capital flow in the market during a given period of time.
Ans : (A)

68.In which country world social forum was hold recently?
(A) Brazil
(B) Switgerland
(C) China
(D) Mexico
Ans: (A)

69. Which of the following statements reflects the aim(s) Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission (JNNURM)?
(1) Give focused attention to integrated development of infrastructure in selected cities.
(2) Provide basic services to the urban poors
(3) Scale up civic amenities and provision of utilities in urban areas.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 & 3
Ans : (D)

70. The Press Freedom Day is observed on which of the following days?
(A) 1st May
(B) 1st June
(C) 3rd May
(D) 3rd June
Ans : (C)

71. As per the decision taken by the Govt. of India now the National Rural Employment Guarantee Act is extended to all the districts of India. This meAns : it will now be applicable to about—
(A) 200 districts
(B) 300 districts
(C) 400 districts
(D) 600 districts

Ans : (D)

72. The Govt. of India and Reserve Bank of India is planning to set up an autonomous "ATM corporation of India" in which various banks can get together for common ATM operations. If this happens how will we all be benefited by the same?
(1) It will be a cost effective measure as each bank can share its operational cost with others.
(2) Clients can withdrawn money from any ATM from any location. They are not required to go to their banks' ATM only.
(3) It will indirectly help the IT business also as India has a large pool of IT skilled manpower waiting for suitable placement.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 & 2
(D) All 1, 2 & 3

Ans : (C)

73. The Govt. of India had constituted a high level committee on financial sector reforms with Raghuram G.Rajan as its Chairman. Which of the following is / are the recommendations of the committee?
(1) Liberalize the interest rate that banks/institution can charge to ensure credit for poors.
(2) Create an office of the Ombudsman exclusively for financial sector.
(3) Do not allow foreign investors in domestic stock markets.
(A) Only 1
(B) Only 2&3
(C) Both 1 & 2
(D) None of these
Ans : (D)

74.In which of the following state,first coastal police station is set up?
(A) Gujarat
(B) Tamilnadu
(C) Maharashtra
(D) kerala
Ans : (D)



Share this article :

0 comments:

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. ST-PORTAL - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Premium Blogger Template