Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
Home » » Top 50 Questions of Marketing Knowledge for SBI PO/Clerk

Top 50 Questions of Marketing Knowledge for SBI PO/Clerk

Written By Unknown on Thursday, March 15, 2012 | 5:09 PM

Bank Model Test Paper (Marketing Knowledge)

 1. Regulations that arise to ensure that firms take responsibility for the social costs of their products or production processes stem from which reason for government legislation of business?
 (a) To protect companies from each other
 (b) To protect consumers from unfair business practices
 (c) To protect the interests of society
 (d) To protect businesses from unfair consumer demands
 Ans :   C

2. A "three-day cooling off period" in which buyers can cancel a contract after re-thinking it is to protect the consumer from:
(a) creative selling (b) high pressure selling (c) detail selling (d) hard core selling
 Ans :   B

3. One of the most promising developments in multivariable segmentation is called _____ where a host of demographic and socioeconomic factors are used
 (a) terragraphic segmentation (b) fermagraphic segmentation
 (c) geothermy segmentation (d) geodemographic segmentation
 Ans :   D

4. One of the most common problems with using internal database information is that :
(a) since it was probably collected for some other purpose, it may be incomplete or wrong.
 (b) it is usually expensive to retrieve.
 (c) top executives are usually unwilling to relinquish data, therefore, the data has limits.
 (d) the data is almost always unsecured and therefore, suspect as to reliability
 Ans :   A

5. The last stage in the selling process is the _____ stage.
 (a) approach (b) handling objections (c) closing (d) follow-up
 Ans :   D

6. When Coca-Cola and Nestle formed a joint venture to market a ready-to-drink coffee and tea worldwide, the type of marketing system that was formed would best be described as being a(n):
(a) vertical marketing system (b) parallel marketing system
 (c) diversified marketing system (d) horizontal marketing system
 Ans :   D

7. The major advantage of survey research is its :
(a) simplicity (b) structure (c) organization (d) flexibility
 Ans :   D

8. The _____ holds that consumers will favor products that are available and highly affordable (therefore, work on improving production and distribution efficiency)
 (a) product concept (b) production concept
 (c) production cost expansion concept (d) marketing concept
 Ans :   B

9. A ____ is any activity or benefit offered for sale that is essentially intangible and does not result in the ownership of anything
 (a) demand (b) basic staple (c) product (d) service
 Ans :   D

10. _____ is a person's distinguishing psychological characteristics that lead to relatively consistent and lasting responses to his or her own environment
 (a) Psychographics (b) Personality (c) Demographics (d) Lifestyle
 Ans :   B

11. The place in the business buying behavior model where interpersonal and individual influence might interact is called the
 (a) environment (b) response (c) stimuli (d) buying center
 Ans :   D

12. The course of a product's sales and profits over its lifetime is called
 (a) the sales chart (b) the dynamic growth curve
 (c) the adoption cycle (d) the product life cycle
 Ans :   D

13. When companies make marketing decisions by considering consumer's wants and the long-run interests of the company, consumer, and the general population, they are practicing which of the following principles?
 (a) Innovative marketing (b) Consumer-oriented marketing
 (c) Value marketing (d) Societal marketing
 Ans :   D

14. All of the following are thought to be sources if new product ideas EXCEPT.
 (a) internal sources (b) customers (c) competitors (d) the local library
 Ans :   D

15. If Honda uses its company name to cover such different products as its automobiles, lawn mowers, and motorcycles, it is practicing which of the following strategies?
 (a) new brand strategy (b) line extension strategy
 (c) multibrand strategy (d) brand extension strategy
 Ans :   D

16. If a company (considering its options on the product/market expansion grid) chooses to move into different unrelated fields (from what it has ever done before) with new products as a means to stimulate growth, the company would be following which of the following general strategies?
 (a) market penetration (b) market development
 (c) product development (d) diversification
 Ans :   D

17. When a marketing research organization chooses a segment of the population that represents the population as a whole, they have chosen a _____
 (a) group (b) bi-variant population (c) sample (d) market target
 Ans :   C

18. Joining with foreign companies to produce or market products and services is called
 (a) direct exporting (b) indirect exporting (c) licensing (d) joint venturing
 Ans :   D

19. If advertising constantly sends out messages about materialism, sex, power, and status, which of the following categories of social criticism most closely matches this problem?
 (a) Too much advertising (b) Too few social goods
 (c) Cultural pollution (d) Too much political power
 Ans :   C

20. A(n) ____ is a name, term, sign, symbol, or design, or a combination of these that identifies the marker or seller of a product or service.
 (a) product feature (b) sponsorship (c) brand (d) logo
 Ans :   C

21. If an advertiser wants flexibility, timeliness, good local market coverage, broad acceptability and high believability, the advertiser will probably choose which of the following mass media types?
 (a) Newspapers (b) Television (c) Direct Mail (d) Radio
 Ans :   A

22. When producers, wholesalers, and retailers as a unified system, they comprise a
 (a) conventional marketing system (b) power-based marketing system (c) horizontal marketing system (d) vertical marketing system
 Ans :   D

23. The type of trade-promotion discount in which manufacturers agree to reduce the price to the retailer in exchange for the retailer's agreement to feature the manufacture's products in some way is called
 (a) discount (b) allowance (c) premium (d) rebate
 Ans :   B

24. The study of human populations in terms of size, density, location, age, gender, race, occupation, and other statistics is called :
(a) Geothermy (b) Demography (c) Ethnography (d) Hemos-popography
 Ans :   B

25. Today, advertising captures about ___ percent of total promotion spending
 (a) 15 (b) 23 (c) 29 (d) 33
 Ans :   B

26. The process that turns marketing strategies and plans into marketing actions in order to accomplish strategic marketing objectives is called :
(a) Marketing strategy (b) Marketing control
 (c) Marketing analysis (d) Marketing implementation
 Ans :   D

27. The goal of the marketing logistics system should be to provide :
(a) a targeted level of promotional support.
 (b) a targeted level of customer service at the least cost.
 (c) a targeted level of transportation expense ratio.
 (d) a targeted level of field support.
 Ans :   B

28. The practice of going after a large share of a smaller market or subsets of a few markets is called :
(a) undifferentiated marketing (b) differentiated marketing
 (c) concentrated marketing (d) turbo marketing
 Ans :   C

29. The shrinking of distances due to technological advance such as computer and fax connections by telephone, are one characteristic of what new challenge to marketing?
 (a) Rapid globalization
 (b) The changing world economy
 (c) The call for more socially responsible marketing
 (d) The micro-chip revolution
 Ans :   A

30. If Mark Mars pays Hershey Foods Corporation for the right to use their name on his line of T-shirts, then Mr. Mars is using which type of branding?
 (a) Licensed brand (b) Manufacturer's brand
 (c) Private brand (d) Co-brand
 Ans :   A

31. If your company were to make light bulbs to be used in photocopies, you would most likely be selling to a ______ market.
 (a) reseller (b) business (c) government (d) service
 Ans :   B

32. _____ has the advantage of being high in selectivity; low cost, immediacy, and interactive capabilities
 (a) Direct Mail (b) Outdoor (c) Online (d) Radio
 Ans :   C

33. If your company were to make a product such as a suit of clothes and sold that product to a retailer, your company would have sold to the _______market.
 (a) reseller (b) business (c) government (d) service
 Ans :   A

34. In 1985, the Coca-Cola Company made a classic marketing blunder with its deletion of its popular Coca-Cola product and introduction of what it called New Coke. Analysts now believe that most of the company's problems resulted from poor marketing research. As the public demanded their "old Coke" back, the company relented and reintroduced Coca-Cola Classic (which has regained and surpassed its former position) while New Coke owns only 0.1 percent of the market. Which of the following marketing research mistakes did coca-Cola make?
 (a) They did not investigate pricing correctly and priced the product too high.
 (b) They defined not investigate dealer reaction and had inadequate distribution.
 (c) They defined their marketing research problem too narrowly
 (d) They failed to account for the Pepsi challenge taste test in their marketing efforts
 Ans :   C

35. Marketers are sometimes accused of deceptive practices that lead consumers to believe they will get get more value than they actually do. ____ includes practices such as falsely advertising "factory" or "wholesale" prices or a large price reduction from a phony high retail price.
 (a) Deceptive promotion (b) Deceptive packaging
 (c) Deceptive pricing (d) Deceptive cost structure
 Ans :   C

36. The advantages of audience selectivity, no ad competition and personalization apply to which type of media?
 (a) Newspapers (b) Television (c) Direct Mail (d) Radio
 Ans :   C

37. The first modern environmental movement in the United States began in theAns :
(a) 1940s (b) 1950s (c) 1960s and 1970s (d) mid 1980s
Ans :   C

38. Costs that do not vary with production or sales levels are called :
(a) fixed costs (b) variable costs
 (c) standard costs (d) independent costs
 Ans :   A

39. Each salesperson is assigned to an exclusive area in which to sell the company's full line of products or services in which type of sales force structure?
 (a) Territorial sales force (b) Product sales force
 (c) Customer sales force (d) Hybrid sales force
 Ans :   A

40. Techonological advances, shifts in consumer tastes, and increased competition, all of which reduce demand for a product are typical of which stage in the PLC?
 (a) decline stage (b) introduction stage
 (c) growth stage (d) maturity stage
 Ans :   A

41. Setting the promotion budget so as to match the budgets of the competition is characteristic of which of the following budget methods?
 (a) Affordable method (b) Percentage-of-Sales method
 (c) Competitive-and-parity method (d) Objective -and-task method
 Ans :   C

42. ____ is screening new-product ideas in order to spot good ideas and drop poor ones as soon as possible.
 (a) Idea generation (b) Concept development and testing
 (c) Idea screening (d) Brainstorming
 Ans :   C

43. The type of sales force structure in which the sales force sells along product lines is called a
 (a) territorial sales force (b) product sales force
 (c) customer sales force (d) retail sales force
 Ans :   B

44. A company is in the _____ stage of the new product development process when the company develops the product concept into a physical product in order to assure that the product idea can be turned into a workable product.
 (a) product development (b) commercialization
 (c) marketing strategy (d) business analysis
Ans :   A

45. When personal interviewing involves inviting six to ten people to gather for a few hours with a trained interviewer to talk about a product, service, or organization, the method is called :
(a) selective sponsorship (b) probing
 (c) focus group interviewing (d) the Delphi method
 Ans :   C

46. All of the following factors can affect the attractiveness of a market segment
 EXCEPT :
(a) the presence of many strong and aggressive competitors
 (b) the likelihood of government monitoring
 (c) actual or potential substitute products
 (d) the power of buyers in the segment
 Ans :   B

47. If a government uses barriers to foreign products such as biases against a foreign company's bids, or product standards that go against a foreign company's product features, the government is using
 (a) protectionism (b) exchange controls
 (c) exchange facilitators (d) non-tariff trade barriers
 Ans :   D

48. The choice between high markups and high volume is part of which of the following retailer marketing decisions?
 (a) Target market decisions
 (b) Product assortment and services decisions
 (c) Pricing decisions
 (d) Promotion decisions
 Ans :   C

49. One common misuse of marketing research findings in contemporary business is the tendency for marketing research to :
(a) become a vehicle for pitching the sponsor's products
 (b) become a vehicle for discriminating in the marketplace
 (c) become a means for raising prices
 (d) become a means for unfair competition
 Ans :   A

50. The most logical budget setting method is found in the list below. Which is it?
 (a) Affordable method (b) Percentage-of-Sales method
 (c) Competitive-parity method (d) Objective-and-task method
 Ans :   D
Share this article :

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Recommended Post Slide Out For Blogger

Search This Blog

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. ST-PORTAL - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Premium Blogger Template