Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
Home » » numerical ability for bank exams

numerical ability for bank exams

Written By Unknown on Thursday, March 15, 2012 | 3:55 PM


1. The sum of two consecutive numbers is 55, which is the largest number?
 (a) 25
 (b) 28
 (c) 26
 (d) 27
 Answer : (b) 28

2. The radii of two spheres are in the ratio 2:3. What is the ratio of their surface areas?
 (a) 4:9
 (b) 2:3
 (c) 8:27
 (d) 4:6
 Answer : (c) 8:27

3. What is the chance of getting a 2 or 4 in rolling a die?
 (a) 2/3
 (b) 1/6
 (c) 1/3
 (d) 1/2
 Answer : (b) 1/6



4. What is the common ratio of the progression 3√2, 6, 6√2 ?
 (a) 3
 (b) 2
 (c) √2
 (d) √3
 Answer : (c) √2



5. Five times an unknown number is 5 less than 50. The unknown number .
 (a) 10
 (b) 11
 (c) 9
 (d) 5
 Answer : (c) 9



6. Water is filled in a cylindrical vessel in such a way that its volume doubles after every five minutes. If it takes 30 minutes for the vessel to be full, then the vessel will be one fourth full in .
 (a) 20 minute
 (b) 25 minutes
 (c) 7 minutes 30 seconds
 (d) 10 minutes
 Answer : (a) 20 minutes



7. At what rate of simple interest per annum an amount will be doubled in 10 years?
 (a) 10%
 (b) 7.5%
 (c) 16%
 (d) 15%
 Answer : (a) 10%



8. If 10 cats can kill 10 rats in 10 minutes how long will it take 100 cats to kill 100 rats .
 (a) 1 minutes
 (b) 10 minute
 (c) 100 minutes
 (d) 10000 minutes
 Answer : (b) 10 minutes



9. The acute angle between the hour hand and minute hand of a clock at 4 PM.
(a) 900
 (b) 1200
 (c) 1500
 (d) 2400
 Answer : (b) 1200



10. When a shop keeper sold 2/3 of an item, he got the cost price of the whole lot. What is the percentage of his profit?
 (a) 33 1/8 %
 (b) 66 2/3 %
 (c) 25 %
 (d) 50 %
 Answer : (d) 50%



11. If you add 100 to a certain number, the result will be more than, if you multiply that number by 1000 what is that number?
 (a) 1.5
 (b) 1.0
 (c) 2.5
 (d) 2.0
 Answer : (b) 1.0



12. If 75 % of a number is added to 75, the result is the number itself, then the number is:
 (a) 250
 (b) 750
 (c) 400
 (d) 300
 Answer : (d) 300



13. A student has to secure 40 % marks to pass. He gets 150 marks and fails by 30 marks. What is the maximum marks?
 (a) 400
 (b) 500
 (c) 475
 (d) 450
 Answer : (d) 450



14. A school has enough food for 400 children for 12 days. How long will the food last if 80 more children join them?
 (a) 6 days
 (b) 7 days
 (c) 10 days
 (d) 8 days
 Answer : (c) 10 days



15. The height of a cone and its base diameter are equal. If the base radius is ‘r’ what is its slant height?
 (a) 3r
 (b) 4r
 (c) √5r
 (d) √3r
 Answer : (c) √5r
Share this article :

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Recommended Post Slide Out For Blogger

Search This Blog

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. ST-PORTAL - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Premium Blogger Template