Home » » Quantitative Ability

Quantitative Ability

Written By STPORTAL on Thursday, March 15, 2012 | 5:08 PM


Bank Exams: Practice Paper (Quantitative Ability)
 
1. A person lost 10% when he sold goods at Rs.153. For how much should he sell them to gain 20%?
 (a) 204
 (b) 250
 (c) 240
 (d) 210



Answer: (a) 204



2. What will be xy if 7862xy is to be divisible by 125?
 (a) 25
 (b) 00
 (c) 75
 (d) 50



Answer: (d) 50



3. A train of 100 meters long is running at the speed of 36 km per hour. In what time it passes a bridge of 80 meters long?
 (a) 30 seconds
 (b) 36 seconds
 (c) 20 seconds
 (d) 18 seconds



Answer: (d) 18 seconds



4. If two-third of a bucket is filled in one minute then the time taken to fill the bucket completely will be _____.
 (a) 90 seconds
 (b) 70 seconds
 (c) 60 seconds
 (d) 100 seconds



Answer: (a) 90 seconds



5. A super fast bus of KSRTC starting from ‘Trivandrum’ and reaches ‘Attingal’ in 45 minutes with an average speed of 40 km/hr. If the speed is increased by 10 km/hr how much time it will take to cover the same distance?
 (a) 34 minutes
 (b) 36 minutes
 (c) 38 minutes
 (d) 40 minutes



Answer: (b) 36 minutes



6. The difference between 6 times and 8 times of a figure is 14. What is the figure?
 (a) 12
 (b) 9
 (c) 7
 (d) 6



Answer: (c) 7



7. If 92y = 36 what is 9y?
 (a) 4
 (b) 6
 (c) 9
 (d) 18



Answer: (b) 6



8. Find the right number, from the given options, at the place marked by the question mark: 2, 4, 8, 32, 256, ?
 (a) 4096
 (b) 8192
 (c) 512
 (d) 1024



Answer: (b) 8192



9. A candidate appearing for an examinatio n has to secure 40% marks to pass paper I. But he secured only 40 marks and failed by 20 marks. What is the maximum mark for paper I?
 (a) 100
 (b) 200
 (c) 180
 (d) 150



Answer: (d) 150



10. Find the missing number 32, 52, 74, 112, 135 _____.
 (a) 16
 (b) 15
 (c) 17
 (d) 14



Answer: (c) 17



11. If a quarter kilogram costs Rs. 60 then how much will cost for 150 grams?
 (a) Rs. 30
 (b) Rs. 24
 (c) Rs. 36
 (d) Rs. 40



Answer: (c) Rs.36



12. If you add 100 to a certain number, the result will be more than, if you multiply that number by 1000 what is that number?
 (a) 1.5
 (b) 1.0
 (c) 2.5
 (d) 2.0



Answer: (b) 1.0



13. A student has to secure 40 % marks to pass. He gets 150 marks and fails by 30 marks. What is the maximum marks?
 (a) 400
 (b) 500
 (c) 475
 (d) 450



Answer: (d) 450



14. The height of a cone and its base diameter are equal. If the base radius is ‘r’ what is its slant height?
 (a) 3r
 (b) 4r
 (c) 5r
 (d) 3r



Answer: (c) 5r



15. In class of 100 students 50 students passed in Mathematics and 70 passed in English, 5 students failed in both Mathematics and English. How many students passed in both the subjects?
 (a) 25
 (b) 30
 (c) 50
 (d) 45



Answer: (a) 25



16. A number consists of 20 plus 20% of its value. The number is ?
 (a) 20
 (b) 22
 (c) 25
 (d) 30



Answer: (c) 25



17. Two poles of height 6 meters and 11 meters stand on a plane ground. If the distance between their feet is 12 meters then find the difference in the distance between their tops?
 (a) 12m
 (b) 5m
 (c) 13m
 (d) 11m



Answer: (c) 13m



18. What is the chance of getting a 2 or 4 in rolling a die?
 (a) 2/3
 (b) 1/6
 (c) 1/3
 (d) 1/2



Answer: (b) 1/6



19. Water is filled in a cylindrical vessel in such a way that its volume doubles after every five minutes. If it takes 30 minutes for the vessel to be full, then the vessel will be one fourth full in ?
 (a) 20 minute
 (b) 25 minutes
 (c) 7 minutes 30 seconds
 (d) 10 minutes



Answer: (a) 20 minutes



20. If 10 cats can kill 10 rats in 10 minutes how long will it take 100 cats to kill 100 rats?
 (a) 1 minutes
 (b) 10 minute
 (c) 100 minutes
 (d) 10000 minutes



Answer: (b) 10 minutes
Share this article :

0 comments:

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. ST-PORTAL - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Premium Blogger Template