Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
Home » » Quantitative Aptitude for SBI Clerk

Quantitative Aptitude for SBI Clerk

Written By Winston Bensford on Thursday, March 15, 2012 | 3:59 PM


Paper: SBI Clerk Recruitment  (Quantitative Aptitude)

 Directions- What should come in place of the question mark (?) in the following questions?

1. 196 × 948 ÷ 158 = ?
 (A) 1156
 (B) 1200
 (C) 1188
 (D) 1176
 (E) None of these
 Ans : (D)

2. (786 × 64) ÷ 48 = ?
 (A) 1050
 (B) 1024
 (C) 1048
 (D) 1036
 (E) None of these
 Ans : (C)

3. 3·5 + 11·25 × 4·5 – 32·5 = ?
 (A) 18·275
 (B) 21·625
 (C) 32·375
 (D) 25·45
 (E) None of these
 Ans : (B)



4. (2640 ÷ 48) × (2240 ÷ 35) = ?
 (A) 3520
 (B) 3515
 (C) 3495
 (D) 3490
 (E) None of these
 Ans : (A)



5. 7414 + 3698 + 1257 + 1869 = ?
 (A) 14328
 (B) 14438
 (C) 13428
 (D) 13248
 (E) None of these
 Ans : (E)



6. (98360 + 25845 – 36540) ÷ 2500 = ?
 (A) 36·585
 (B) 30·082
 (C) 32·085
 (D) 35·066
 (E) None of these
 Ans : (D)



Directions—(Q. 7–11) What should come in place of the question mark (?) in the following number series ?



7. 1, 9, 25, 49, ?, 169
 (A) 100
 (B) 64
 (C) 81
 (D) 121
 (E) None of these
 Ans : (D)



8. 3, 23, 43, ?, 83, 103
 (A) 33
 (B) 53
 (C) 63
 (D) 73
 (E) None of these
 Ans : (C)



9. 748, 737, 715, 682, 638, ?
 (A) 594
 (B) 572
 (C) 581
 (D) 563
 (E) None of these
 Ans : (E)



10. 121, 117, 108, 92, 67, ?
 (A) 31
 (B) 29
 (C) 41
 (D) 37
 (E) None of these
 Ans : (A)



11. 50, 26, 14, ?, 5, 3·5
 (A) 6
 (B) 8
 (C) 10
 (D) 12
 (E) None of these
 Ans : (B)



12. The ratio of ducks and frogs in a pond is 37 : 39 respectively. The average number of ducks and frogs in the pond is 152. What is the number of frogs in the pond ?
 (A) 148
 (B) 152
 (C) 156
 (D) 144
 (E) None of these
 Ans : (C)



13. The number of employees in Companies A, B and C are in a rtio of 4 : 5 : 6 respectively. If the number of employees in the three Companies is increased by 25%, 30% and 50% respectively, what will be the new ratio of employees working in Companies A, B and C respectively ?
 (A) 13 : 10 : 18
 (B) 10 : 13 : 17
 (C) 13 : 15 : 18
 (D) Cannot be determined
 (E) None of these
 Ans : (E)



14. The average of five positive numbers is 213. The average of the first two numbers is 233·5 and the average of last two numbers is 271. What is the third number ?
 (A) 64
 (B) 56
 (C) 106
 (D) Cannot be determined
 (E) None of these
 Ans : (B)



15. Sonali invests 15% of her monthly salary in insurance policies. She spends 55% of her monthly salary in shopping and on household expenses. She saves the remaining amount of Rs. 12,750. What is Sonali’s monthly income ?
 (A) Rs. 42,500
 (B) Rs. 38,800
 (C) Rs. 40,000
 (D) Rs. 35,500
 (E) None of these
 Ans : (A)



16. In how many different ways can the letters of the word ‘ARISE’ be arranged ?
 (A) 90
 (B) 60
 (C) 180
 (D) 120
 (E) None of these
 Ans : (D)



17. What approximate amount of compound interest can be obtaied on an amount of Rs. 9650 at the rate of 6 p.c.p.a. at the end of 3 years ?
 (A) Rs. 1737
 (B) Rs. 1920
 (C) Rs. 1720
 (D) Rs. 1860
 (E) Rs. 1843
 Ans : (E)



18. A milkman sells 120 litres of milk for Rs. 3360 and he sells 240 litres of milk for Rs. 6120. How much concession does the trader give per litre of milk, when he sells 240 litres of milk ?
 (A) Rs. 2
 (B) Rs. 3·5
 (C) Rs. 2·5
 (D) Rs. 1·5
 (E) None of these
 Ans : (C)



19. When 3626 is divided by the square of a number and the answer so obtained is multiplied by 32, the final answer obtained is 2368. What is the number ?
 (A) 7
 (B) 36
 (C) 49
 (D) 6
 (E) None of these
 Ans : (A)



20. The sum of the two digits of a two digit number is 14. The difference between the first digit and the second digit of the two digit number is 2. What is the product of the two digits of the two digit number ?
 (A) 56
 (B) 48
 (C) 45
 (D) Cannot be determined
 (E) None of these
 Ans : (B)



21. A car runs at the speed of 50 kms per hour when not serviced and runs at 60 kms/hr. when serviced. After servicing the car covers a certain distance in 6 hours. How much time will the car take to cover the same distance when not serviced ?
 (A) 8·2 hours
 (B) 6·5 hours
 (C) 8 hours
 (D) 7·2 hours
 (E) None of these
 Ans : (D)



Directions—(Q. 22–24) What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
 (You are not expected to calculate the exact value.)



22. (4863 + 1174 + 2829) ÷ 756 = ?
 (A) 18
 (B) 16
 (C) 12
 (D) 9
 (E) 22
 Ans : (C)



23. 37·35 + 13·064 × 3·46 = ?
 (A) 89
 (B) 83
 (C) 76
 (D) 79
 (E) 85
 Ans : (B)



24. 54 × 746 ÷ 32 = ?
 (A) 1259
 (B) 1268
 (C) 1196
 (D) 1248
 (E) 1236
 Ans : (A)
Share this article :

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Recommended Post Slide Out For Blogger

Search This Blog

Loading...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. ST-PORTAL - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Premium Blogger Template