Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
Home » » QUESTIONS BASED ON CURRENT AFFAIRS

QUESTIONS BASED ON CURRENT AFFAIRS

Written By Winston Bensford on Monday, March 19, 2012 | 5:52 PM

QUESTIONS BASED ON CURRENT AFFAIRS 
1. Which of the following organization/agencies has established a fund known as ‘Investor protection fund’ ?
(A) SEBI
(B) NABARD
(C) Bombay Stock Exchange
(D) AMFI
Ans : (C)

2. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below—
List-I (Ridge/Plateau)
(a) Amsterdam—St. Paul Plateau
(b) Challenger Rise
(c) Dolphin Rise
(d) Juan De-Fuca
List-II (Ocean)
1. North Pacific Ocean
2. Indian Ocean
3. South Atlantic Ocean
4. North Atlantic Ocean
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 3 1
(B) 2 3 4 1
(C) 3 2 1 4
(D) 3 2 4 1
Ans : (B)

3.Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below—
List-I (Climatic type)
(a) Tropical Rain forest
(b) Tropical Savanna climate
(c) Mediterranean climate
(d) Humid Sub-tropical climate
List-II (Region)
1. Just at the fringe of Sahara
2. Western Africa near Equator
3. North-West USA
4. South Africa
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 2 1 4 3
(C) 2 1 3 4
(D) 1 2 3 4
Ans : (B)

4. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below—
List-I (Ocean Current)
(a) Agulhas Current
(b) El Nino Current
(c) Kuroshio Current
(d) Benguela Current
List-II (Name of Ocean)
1. North Pacific Ocean
2. South Atlantic Ocean
3. South Pacific Ocean
4. Indian Ocean
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2
(B) 4 3 2 1
(C) 3 4 1 2
(D) 3 4 2 1
Ans : (A)

5. The International Airport of Washington D.C. is known as—
(A) George Bush International Airport
(B) Dulles International Airport
(C) Heathrow International Airport
(D) Gatwick International Airport
Ans : (B)

6. The concept of Continental Drift was propounded by—
(A) Holms
(B) Wegener
(C) Kober
(D) Daly
Ans : (B)

7. The Tetrahedral Theory was propounded by—
(A) Wegener
(B) Joly
(C) Lowthian Green
(D) Jaffreys
Ans : (C)

8. The author of Anthropogeography was—
(A) Ratzel F.
(B) Semple
(C) Ritter C.
(D) Huntington
Ans : (A)

9. Which one of the following statements is not correct ?
(A) For Baltic region and France the conical projection with two standard parallel is most appropriate
(B) Trans-Siberian railways can best be shown on conical projection with one standard parallel
(C) International map projection is a modified Bonne’s projection
(D) Bonne’s projection is a modified conical projection
Ans : (C)

10. Consider the following statement and select the correct answer from the codes given below—
Assertion (A) : The Mollweid Projection was propounded by a British Cartographer.
Reason (R) : Mollweid Projection is an equal area projection.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (D)

11. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below—
List-I (Projection)
(a) Bonne’s Projection
(b) Gall’s Projection
(c) Cylindrical Projection
(d) Mercator’s Projection
List-II (Property)
1. Length of equator is 2pR
2. Pole is a straight line
3. All parallels are standard parallels
4. The scale along the parallels and meridians is the same at a point
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 4 1
(B) 3 1 2 4
(C) 1 3 4 2
(D) 1 3 2 4
Ans : (A)

12. Consider the following statement and select the correct answer from the codes given below—
Assertion (A) : Hydergraph is based on rainfall and temperature data was developed by
Griffith Taylor.
Reason (R) : Hydergraph was developed by Griffith Taylor.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (A)

13. The term ‘Economic and Social Planning’ is included in Indian Constitution. In which part of following this provision has been made ?
(A) Directive Principles for State Policy
(B) Preamble of Constitution
(C) Union List
(D) Concurrent List
Ans : (D)

14. Match list-I with list-II and select the correct answer—
List-I (Kind of Budget)
(a) Line Item Budget
(b) Performance Budget
(c) Planning Programming Budget.
(d) Zero-based Budget.
List-II (Basic Orientation of Budget)
1. Control
2. Decision making
3. Management
4. Planning
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2
(B) 1 3 2 4
(C) 1 2 3 4
(D) 1 4 2 3
Ans : (A)

15. The reservation in appointments in favour of any backward class has a constitutional base. In which Article of Indian Constitution such provision has been made ?
(A) Article 16(i)
(B) Article 16(ii)
(C) Article 16(iii)
(D) Article 16(iv)
Ans : (D)

16. Match list-I with list-II and select the correct—
List-I (Item)
(a) Constitution of Municipalities
(b) Reservation of seats in Municipal bodies.
(c) State Finance Commission.
(d) Term of Municipalities.
List-II (Articles of the Constitution)
1. 343 Q
2. 243 T
3. 243 Y
4. 243 U
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 1 2 3 4
(C) 3 2 1 4
(D) 1 4 3 2
Ans : (B)

Directions—(17-18) The following two items consists of two statements, one labelled as the ‘Assertion’ (A) and the other as ‘Reason’ (R).

Carefully examine these two statements and select the answers to these items using codes given below—
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Ans : (B)

17. Assertion (A) : The Council of Ministers shall be collective responsible to the House of People.
Reason (R) : The Minister shall hold office during the pleasure of President.
Ans : (B)

18. Assertion (A) : Ordinances should be promulgated only where absolutely necessary. A responsible Government should be careful about it.
Reason (R) : It gives the executive a clear power to legislate and is an encroachment on the jurisdiction of the Parliament.
Ans : (C)

19. Consider the following advantages claimed by the Centre for All India Services—
1. Control over State Administration.
2. Uniformed and highly standard of recruitment and training.
3. Experience is beneficial to both Centre and State.
4. Develop all India out-look.
Which are correct in above ?
(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 3 and 4
(D) 1, 2 and 4
Ans : (B)

20. As per reports in the newspapers the Indian Rupee is appreciating these days. What does it really mean it ?
(1) The value of the Rupee has gone up. It is now 110 paise and not 100 paise.
(2) The exchange rate of Rupee has gone up.
(3) Now we can purchase more in one Rupee which was not possible earlier.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 & 2
Ans : (B)

21. The US Federal Reserve had recently reduced the interest rates by 150 basis points in the last few months. This was done because—
(A) US was going into recession.
(B) Inflation was high in countries like India and China hence a correction in economic policies by all the countries was needed.
(C) Euro had become more attractive currency, hence US wanted to save dollars from further depreciation.
(D) Iraq had bacome a very lucrative destination for foreign investment . US does not want it to happen.
Ans : (A)

22. The Stock market index of London Stock Market is referred as—
(A) Sensex
(B) Footsie (FTSE)
(C) NIFTY
(D) Bullish
Ans : (B)

23. As we all know Ministry of Finance every year prepare Union Budget and present it to the parliament . Which of the following is / are the elements of the Union Budget ?
(1) Estimates of revenue and capital receipts.
(2) Ways and MeAns : to raise the revenue.
(3) Estimates of expenditure.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 & 3
Ans : (D)

24. Sri Lankan Monitoring Mission (SLMM) has Nordic Monitors from five nations. Which of the following is NOT one of them?
(A) India
(B) Sweden
(C) Norway
(D) Denmark
Ans : (A)

25. The Govt. of India has fixed some targets for various programmes for the entire plan period/or a part of it. Which of the following is/are TRUE about the Bharat Nirman Programme?
(1) The plan envisages irrigation of 10 million hectares additional land.
(2) It is planned that about six hundred km. of new roads will be developed every month.
(3) About 1000 new telephone connections will be given to rural areas every month so that by the end of the plan all villages in India are brought under telephone services network.
(A) Only (1) is true
(B) Only (2) is true
(C) Only (3) is true
(D) All (1), (2) & (3) are true
Ans : (A)

26. India has signed a Memorandum of Understanding (MOU) with which of the following countries which says they will create a "Multi Polar Order" based on the rule of law, sovereign equality and non-interference in internal affairs of States?
(A) USA
(B) Russia
(C) China
(D) Britain
Ans : (B)

27. Yousuf Raza Gillani who was elected the Prime Minister of Pakistan is from which political parties?
(A) Jamiat-e-Ulema Islami
(B) Pakistan People's Party
(C) Awami National Party
(D) Muslim League
Ans : (B)

28. As per the Govt. Notifications / Advertisements given in various newspapers the wheat procurement this year was of a record of 210 lakh MTs. Which of the following was/were the contributory factors in such a record making procurement?
(1) Minimum support price was keep as Rs. 1,500/- per quintal.
(2) Wheat was also procured from non-traditional State like Gujrat and Maharashtra
(3) State Govt. were also involved actively in the Scheme
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 & 2
Ans : (D)

29. Very often we read in newspapers that some sports persons have to go for a Dope Test after their performance in the field. Why Dope Test is conducted ?
(1) To know the general health of the sports person
(2) To know the sugar level of their blood
(3) To detect whether they have taken any performance inhancing drugs
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 & 3
Ans : (B)

30. The Reserve Bank of India keeps on changing various ratio/rates frequently. Why this is done?
(1) To keep inflation under control.
(2) To ensure that Indian Rupee does not loose its market value.
(3) To ensure that Banks do not earn huge profits at the cost of public money.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 & 3
Ans : (D)
Share this article :

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Recommended Post Slide Out For Blogger

Search This Blog

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. ST-PORTAL - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Premium Blogger Template