Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
Home » » UNITED NATIONS : OBJECTIVE GENERAL KNOWLEDGE (SET-8)

UNITED NATIONS : OBJECTIVE GENERAL KNOWLEDGE (SET-8)

Written By Winston Bensford on Monday, March 19, 2012 | 5:41 PM

Study Material : UNITED NATIONS : OBJECTIVE GENERAL KNOWLEDGE
(SET-8)

1. What are the principal functions of the International Labour Organization :
(A) The formulation of International Standards in the form of International labour conventions and recommendations
(B) Formulation of labour union in every country
(C) Formulation of labour law in every country
(D) None of the above

2. Division for public Administration and Development Management is related with :
(A) Common Wealth
(B) UNO
(C) ASEAN
(D) SAARC

3. What is the programme and budget set out for strategic objectives of the International Labour Organization :
(A) to promote and realise fundamental principles and rights at work
(B) To create greater opportunities for women and men to secure decent employment and income
(C) To enhance the coverage and effectiveness of social protection for all, to strengthen tripartism and social dialogue
(D) All the above

4. Which new Convention was adopted by the 87th International Labour Organization in June 1999 :
(A) Banning the worst forms of child labour
(B) Banning the labour union in regional level
(C) Banning the labour union in International level
(D) promote labour efficiency in physical work

5. How many members of countries of Industrial importance hold permanent seats on the governing body of the International Labour Organization :
(A) 5
(B) 10
(C) 6
(D) 8

6. Which are the countries of industrial importance holding permanent seats on the governing body of the International Labour Ogranisation :
(A) Brazil, China, Germany and France
(B) India, Italy and Japan
(C) Russia, UK and USA
(D) All the above

7. How many member countries are elected after every three years in the International Labour Organisation :
(A) 18
(B) 17
(C) 16
(D) 15

8. In which year has the UN established the International Maritime Organisation :
(A) 1969
(B) 1979
(C) 1959
(D) 1989

9. Which of the following report is published every year by the World Bank :
(A) World Development Report
(B) Human Development Report
(C) World Trade Development Report
(D) International Finance and Development Report

10. Official languages of the UN are :
(A) Chinese, English, French and Urdu
(B) Chinese, English, French, Russian and Spanish
(C) English, French, Spanish, Russian and Urdu
(D) Hindi, English, Spanish and Arabic

11. What are the main functions of International Maritime Organization :
(A) To facilitate co-operation among governments on technical matters effecting merchant shipping
(B) Safety of sea
(C) To prevent and control marine pollution caused by ships, to facilitate international maritime traffic
(D) All the above

12. Which became one of the last original 51 member of the UN:
(A) Italy
(B) Germany
(C) Poland
(D) India

13. Which of the following was awarded Noble Peace Prize?
(A) Kofi Annan
(B) U Thant
(C) Ban ki Moon
(D) Javier Perez de Cueller

14. What are the aims of International Monetary Fund:
(A) To promote international monetary co-operation
(B) The expansion of international trade and exchange rate stability
(C) To assist in the removal of exchange restricting and the establishment of a multilateral system of payment
(D) All the above

15. The second world conference on Human Rights was held in :
(A) Vienna
(B) Geneva
(C) New York
(D) Havana

16. India's Dr. Homi Jahangir Bhabhas has has been the President of the :
(A) UNDEP
(B) UNESCO
(C) ILO
(D) IAEA

17. Which countries have the largest quotas of capital resources in the International Monetary Fund :
(A) USA and Germany
(B) Japan and France
(C) UK
(D) All the above

18. How many members are of the International Law Commission?
(A) 64
(B) 54
(C) 44
(D) 34

19. How many executive directions are there in the Board of Governors in the International Monetary Fund:
(A) 23
(B) 24
(C) 28
(D) 29

20. Where is the headquarters of the International Monetary Fund :
(A) Paris
(B) Geneva
(C) Washington
(D) New York
21. Which nation has the eligibility to become President of the World Bank :
(A) Japan National
(B) USSR National
(C) India National
(D) US National
22. The members of the International Law Commission are elected by :
(A) Security Council
(B) General Assembly
(C) International Court of Justice
(D) Human Rights Council
23. When was the International Telecommunications Union established :
(A) 1864
(B) 1865
(C) 1869
(D) 1876

24. When did International Telecommunications Union become a Specialized Agency of the UN :
(A) 1948
(B) 1946
(C) 1947
(D) 1945

25. What are the main functions of the International Tele- communication Union :
(A) To maintain and extend international co-operation for the improvement and rational use of telecommunication of all kinds.
(B) Promote and offer technical assistance to developing countries in the field of telecommunications.
(C) To promote the development of technical facilities and their most efficient operation to improve the efficiency of telecommunications service.
(D) All the above

Answers :

1.(A) 2.(B) 3.(D) 4.(A) 5.(B) 6.(D) 7.(A) 8.(C) 9.(A) 10.(B) 11.(D) 12.(C) 13.(A) 14.(D) 15.(A) 16.(D) 17.(D) 18.(D) 19.(B) 20.(C) 21.(D) 22.(B) 23.(B) 24.(C) 25.(D)
Share this article :

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Recommended Post Slide Out For Blogger

Search This Blog

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. ST-PORTAL - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Premium Blogger Template