Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
Home » » UNITED NATIONS : OBJECTIVE GENERAL KNOWLEDGE (SET-9)

UNITED NATIONS : OBJECTIVE GENERAL KNOWLEDGE (SET-9)

Written By Winston Bensford on Monday, March 19, 2012 | 5:42 PM

Study Material : UNITED NATIONS : OBJECTIVE GENERAL KNOWLEDGE
(SET-9)

1. In which year did World Intellectual Property Organization become a UN Specialised Agency :
(A) 1975
(B) 1974
(C) 1976
(D) 1979

2. What are the aims of World Intellectual Property Organization :
(A) To promote the protection of intellectual property throughout the world through co-operation among member states
(B) To ensure administrative co-operation among various intellectual property created by the Paris and Berne Convention
(C) (A) and (B)
(D) None of the above

3. Where is the headquarters of World Intellectual Property Organization :
(A) Geneva
(B) Colombo
(C) New Delhi
(D) Paris

4. What is the official language of the World Intellectual Property Organization :
(A) Arabic, Chinese
(B) English, French
(C) Russian, Spanish
(D) All the above

5. In which year World Meteorological Organization was recognized as a specialized agency of the UN:
(A) 1958
(B) 1956
(C) 1951
(D) 1955

6. 14th Non-aligned Summit was organised in 2006 as :
(A) Jakarta
(B) Cairo
(C) Kathmandu
(D) Havana

7. What are the functions of World Meteorological Organi- zation:
(A) To facilitate worldwide co-operation in the establishment of networks of stations for the making of meteorological observations as well as hydrological or other geophysical observations
(B) To promote standardization of meteorological and related observations and ensure the uniform publication of observations and statistics
(C) To promote activities in operational hydrology and to further enhance co-operation between meteorological and the hydrological services
(D) All the above

8. When was International Atomic Energy Agency statute approved by the UN :
(A) 26th October, 1956
(B) 26th October, 1955
(C) 26th October, 1954
(D) 26th October, 1953

9. What are the functions of International Atomic Energy Agency :
(A) To accelerate and enlarge the contribution of atomic energy to peace, health and prosperity throughout the world
(B) To ensure that assistance provided by it or at its request or under its supervision or control is not used in such a way as no further any military purpose
(C) (A) and (B)
(D) None of the above

10. Where is the headquarters of International Atomic Energy Agency :
(A) Sydney
(B) Vienna
(C) Capetown
(D) New Delhi

11. When did International Seabed Authority come into existence:
(A) 16th November, 1994
(B) 8th November, 1994
(C) 10th November, 1994
(D) 6th November, 1994

12. Where is the headquarters of International Seabed Authority:
(A) Jamaica
(B) South Africa
(C) Cuba
(D) India

13. When did World Trade Organization come into force:
(A) 2nd January, 1948
(B) 1st January, 1995
(C) 12th January, 1948
(D) 15th January, 1946

14. What is the number of member states in the World Trade Organization :
(A) 144
(B) 148
(C) 150
(D) 146

15. Where is the headquarters of World Trade Organization :
(A) New Delhi
(B) New York
(C) Geneva
(D) None of the above

16. Who have the largest share of world trade :
(A) European Union, USA
(B) Japan
(C) Canada
(D) All the above

17. When was International Criminal Court established by the UN :
(A) 11th April 2002
(B) 18th June — 19th August 1998
(C) 20th July — 20th October 1998
(D) None of the above

18. Where is the International Criminal Court establish :
(A) New Delhi
(B) Rome
(C) Paris
(D) The Hague

19. Where is the headquarters of World Meteorological Organization :
(A) Geneva
(B) Paris
(C) London
(D) New Delhi

20. On which subjects, individuals get accused by the International Criminal Court:
(A) Genocide
(B) War-crime
(C) Crime against individual
(D) All the above

21. What are the ad-hoc bodies of the UN General Assembly:
(A) Special Committee on Peace Keeping Operation, Human Rights Committee, Committee on the Peaceful Use of Outer Space
(B) Conciliation Commission for Palestine, Conference on Disarmament, International Law Commission, Scientific Committee on the effects of Atomic Radiation
(C) Special Committee on the Implementation of the Declaration on the Granting of Independent Countries and Peoples Commission on International Trade Law
(D) All the above

22. When did Russian Federation take over the seat of the former USSR as a permanent member of the Security Council:
(A) December, 1991
(B) December, 1992
(C) December, 1993
(D) December, 1994

23. What are the standing Committees of the Security Council :
(A) The Committee of Experts on Rules of Procedure
(B) The Committee on the Admission of New Members
(C) (A) and (B)
(D) None of the above

24. Which of the following pair is not correct :
(A) Kiribati, Naura, Tonga — 1988
(B) Tuvalu, Serbia, Montenegr — 1989
(C) Palau — 1995
(D) Switzerland, Timor Loste — 2002

25. Which of the following pair is not correct :
(A) India — 1947
(B) Pakistan — 1947
(C) Poland — 1945
(D) Switzerland — 2002

Answers :
1.(B) 2.(C) 3.(A) 4.(D) 5.(C)
6.(D) 7.(D) 8.(A) 9.(C) 10.(B)
11.(A) 12.(A) 13.(B) 14.(D) 15.(C)
16.(D) 17.(A) 18.(D) 19.(A) 20.(D)
21.(D) 22.(A) 23.(C) 24.(C) 25.(A)
Share this article :

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Recommended Post Slide Out For Blogger

Search This Blog

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. ST-PORTAL - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Premium Blogger Template