Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
Home » » UNITED NATIONS : OBJECTIVE GENERAL KNOWLEDGE (SET-11)

UNITED NATIONS : OBJECTIVE GENERAL KNOWLEDGE (SET-11)

Written By Winston Bensford on Monday, March 19, 2012 | 5:43 PM

Study Material : UNITED NATIONS : OBJECTIVE GENERAL KNOWLEDGE
(SET-11)

1. Where is the headquarters of the International Tele-communications Union :
(A) Geneva
(B) New Delhi
(C) New York
(D) London

2. Which of the following pair is not correct?
(A) World Summit for Children — New York
(B) World Food Summit — Rome
(C) World Conference in Human Rights — Geneva
(D) World Summit for Social Development — Copenhagen

3. When was the UN Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO) constitution signed in London :
(A) 4th November, 1948
(B) 16th November, 1949
(C) 16th November, 1945
(D) 16th November, 1942
4. How many countries were in the UNESCO when its constitution was signed in London on 16th November, 1945 :
(A) 37
(B) 38
(C) 32
(D) 35

5. Established by the General Assembly in 1966, UNIDO became a UN specialised agency in :
(A) 1980
(B) 1985
(C) 1990
(D) 1995

6. In what way UNESCO's primary objectives contribute to peace and security in the world :
(A) Education, Science
(B) Communication culture and justice
(C) Rule of law, human rights and fundamental freedoms
(D) All the above

7. What is the main work regarding education by the UNESCO :
(A) To provide basic education for all, expand access to basic education
(B) Improve the quality of basic education
(C) Education for the 21st century
(D) All the above

8. Which of the following pair is not correct :
(A) IAEA — New Delhi
(B) WTO — Geneva
(C) UPU — Berne
(D) IMF — Washington

9. Where is the headquarters of the UNESCO :
(A) New Delhi
(B) London
(C) Paris
(D) New York

10. In which country UNESCO Science Co-operation Office has been set-up :
(A) Cairo, Jakarta
(B) Nairobi, New Delhi
(C) Montevideo, Venice
(D) All the above

11. How many member countries are there in the Executive Board of UNESCO :
(A) 68
(B) 58
(C) 28
(D) 88

12. What are the UNESCO's focus areas in the cultural field :
(A) The link between culture and development
(B) Action to conserve and protect the world cultural inheritance
(C) By assisting member states in studying and preserving both physical and the non-physical heritage of their societies
(D) All the above

13. Whose part is the International Bureau of Education :
(A) UNESCO
(B) UNIDO
(C) IMF
(D) None of the above

14. When did UN General Assembly establish UN Industrial Development Organization :
(A) 1968
(B) 1966
(C) 1967
(D) 1965

15. What are the aims of the UN Industrial Development Organization :
(A) Helps developing countries on the issue of fight against marginalization and poverty
(B) Helps developing countries
(C) Mobilizes knowledge, skills, information and technology to promote productive employment, a competitive economy and sound environment
(D) All the above

16. Where is the headquarters of the UN Industrial Development Organization :
(A) Vienna, Austria
(B) New Delhi
(C) Washington DC
(D) None of the above

17. When was the Universal Postal Union (UPU) establish:
(A) 1889
(B) 1874
(C) 1886
(D) 1885

18. Where is the headquarters of the Universal Postal Union :
(A) Switzerland
(B) UK
(C) Iran
(D) India

19. When did World Health Organization (WHO) come into force:
(A) 6th April, 1948
(B) 7th April, 1948
(C) 10th April, 1948
(D) 26th April, 1948

20. What are the functions of the World Health Organization :
(A) To assist government to strengthen their health services
(B) To assist advance work to eradicate diseases
(C) To promote maternal and child health
(D) All the above

21. Where is the headquarters of World Health Organization :
(A) Geneva, Switzerland
(B) London, UK
(C) New Delhi, India
(D) None of the above

22. When is World Health Day observed every year :
(A) 8th April
(B) 10th April
(C) 7th April
(D) 9th April

23. When does World Health Organization organise ‘World Aids Day’ :
(A) 1st December
(B) 2nd December
(C) 10th December
(D) 15th December

24. Which of the following awarded Noble Peace Prize for three times?
(A) Human Rights Council
(B) World Bank
(C) International Committee of the Red Cross
(D) UN Peacekeeping forces

25. Where is the headquarters of Pan American Health Organization :
(A) Washington DC
(B) Ottawa
(C) New York
(D) Mexico

Answers :
1.(A) 2.(C) 3.(C) 4.(A) 5.(B) 6.(D) 7.(D) 8.(A) 9.(C) 10.(D) 11.(B) 12.(D) 13.(A) 14.(B) 15.(D) 16.(A) 17.(B) 18.(A) 19.(B) 20.(D) 21.(A) 22.(C) 23.(A) 24.(C) 25.(D)
Share this article :

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Recommended Post Slide Out For Blogger

Search This Blog

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. ST-PORTAL - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Premium Blogger Template