Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
Home » , , » Top-65 Bank Interview Questions Answers-{Surely Asked}

Top-65 Bank Interview Questions Answers-{Surely Asked}

Written By Winston Bensford on Sunday, November 25, 2012 | 7:20 PM

Interview Question Mostly Asked by the Interviewer

Question:1. Tell Me a Little About Yourself?
Answer: Sir, My name is Rahul kumar.I have completed my graduation as B.com from RBS College Agra in 2008.I m from a semi rural place in Aligarh, named Basoda. I belong to a middle class family that supports me so much, we are two brothers and one sister, I’m the younger one. My father Mr. Pranab kumar is a dedicated father, He works as a private school teacher in my locality. My mother Mrs Kamal Prabha is a good house wife and a good mother, She inspire me all time. I have a natural Interest in commerce, So I choose Bcom for my graduation, for being a Hindi medium student I want to improve the English language so I do MA in eng literature from agra college, I’m computer friendly my English typing speed is good. Besides it I’m confident devoted to my work, so I choose banking as a carrier.


Qun-What qualification do you have that would support this job? Or
Why we selected you for this job? Or
What qualities do u have that we select you? Or
Define your key skill to support this job
Ans-Sir, I have commerce in graduation so I can understand the banking term, policies and regulation very well, My PG will support to communicate more and more people in bank premise. I’m computer friendly; my eng typing is good so I can do more work in less time.


Qun-Why choose bank as a carrier?
Ans- Recently Banking sector recruited a huge vacancies that could lead young performers to reach top posts within short period of time, which is absent in other field.

Qun- Why you choose PNB?
Ans- Sir, this was the first bank which dares to exist under the British nose.
In the banking crises of 1913, the bank survived although the 78 bank failed in that period of time.
After the partition of Indo-Pak,The bank has to closed its 92 offices in the west Pakistan. The migrants from
Pakistan was repaid their deposits based upon whatever evidence they could produce. Such gestures cemented their trusts in the bank and PNB became a symbol of Trust and a name you bank upon. It would be pride to me to join this bank.

Qun- What is success?
Ans- Success is the result of my previous labour, conduct and hard work.

Qun- what motivate you?
Ans- If I get success I become confident if I got failure I become motivate.

Qun-How do u work under pressure?
Ans- Sir,I want to achieve my goal, than no work creat pressure for Me,After all It would be great for my work efficiency.

Qun0 What decision have you most regretted?
Ans- sir, last year I applied for PNB 6000 vacancy, My exam was good but I didn't selected for interview, even I couldn't get my score in PNB,I become depressed, some of my friend told me that without any approach U cant get job in Banks,this hurt me so much,at this time I dint apply for severe exams, But when I got interview call from the PNB bank I regretted for my past thinking,banking is fare selections..

Qun-Do u prefer working with people or alone?
Ans- I prefer to work with people so that they can tell me my mistakes and I can learn their experience..

Question: 3. What's Your Biggest Weakness?
Answer:   Motivation is my weakness, I my greedy of motivation in my work.
If I do wrong they told my mistake that could I improve, but if I do good they should motivate me..

Question: 4. Do You Have Any Questions for Me?
Answer:   This is one of the questions that every interviewer asks at the end but surprisingly the common answer is ‘no’ which shows a wrong attitude. The answer should be ‘yes’ following a couple of thoughtful questions. The questions can be related to the company, the kind of position and even you can ask the interviewer about his likes and dislikes about the company.
Always avoid asking questions on package like salary, vacation as these show that you are much more interested about the compensation than the job. You can ask about the kind of projects you have to work if you will be selected. Also don’t forget to ask the next step in the interview process of the job. 

Question: 5. What experience do you have in this field?
Answer:
Mention specific information related to the position you are attaining the interview. If you don’t have any experience in the respective field then just clear them that you are a fresher and just completed your academics or what so ever. 

Question: 6. Do you consider yourself successful?
Answer: One should always answer yes following a brief explanation.
The best answer should be like this: Yes I can consider myself successful as I have certain set goals from
which I have achieved and rest is on the track. 

Question: 8. What do you know about this organization?
Answer: This question requires some research on the organization prior to interview. It is better to find out the market status, products, competitor, development issues and effort for its advancement etc. Also it’s important to know company’s history and yearly growth rate that can show a clear aspect for its bright future. All these things can show your genuine interest in this company.

Question: 9. What have you done to improve your knowledge in the last year?
Answer: Tell about your various improvement activities that you have done in context of your job. Activities related to any project in the previous organization or even some more academic qualification that can be mentioned as a positive self-improvement. Mention some handy ones.

Question: 10. Are you applying for other jobs?
Answer: Don’t waste much time in answering this question and reply with honestly. Your focus should be on this organization and the level of commitment you can do for the growth of this organization. 

Question: 11. Why do you want to work for this organization?
Answer: The answer to this question should show that you are interested in making a long-term career in this organization. This may take some though but here your research on the company will help you in giving a good answer.
Describe a similarity between your and the company's needs. Also explain that as both needs are coincide with each other it will beneficial for the company as well as your career. 

Question: 20. Explain how you would be an asset to this organization?
Answer: This question provides you a chance to highlight your positive points relating to your job and how you can give benefit to the organization with your effort. Think a little ahead as far as your relationship and company is concerned.
You can also mention that you are looking for the right opportunity to apply your present skills and at the same time develop new ones from the experience and that would be an asset to the organization. 

Question: 21. Why should we hire you?
Answer: Explain how your knowledge, skills, ability and experience and willingness to learn new things make you the best candidate for the position and point out how those things according to the needs of the organization. Never compare yourself with any other candidate. 

Question: 22. What are your strengths?
Answer: There can be numerous answers to this question but your answer should be always related to the current job you are interviewing for. You can mention some of professional strengths such as your ability to work under pressure, leadership skill, ability to focus on projects, positive attitude in working as a team member etc. 

Question: 15. How long would you expect to work for us if hired?
Answer: Don’t specify any particular time period and your answer should reflect that you want to work for a long period provided both the organization and you are happy with the job.
I am looking for a long-term commitment and so want to work as long as my contribution is recognized.

Question: 16. Have you ever had to fire anyone? How did you feel about that?
Answer: This is a serious one, as the answer will show your whole organizational responsibility. Your answer should be something like that you will like to fire someone when anyone’s personal ambition or in general work comes against the betterment of the organization. When it comes to the organization it is the duty of every committed employ to protect the organization.

Question: 17. What is your philosophy towards work?
Answer: This doesn’t require a philosophical description here. The answer should be simple and positive that you want to provide the best of your ability for the betterment of the organization.

Question: 18. If you had enough money to retire right now, would you?
Answer: Since you have to work then it is better to say no with a note that you like to prefer this kind of work. But your answer can be yes if you really mean it.

Question: 19. Have you ever been asked to leave a position? 
Answer: If not then say no but if you have come across such situation then be honest and give a brief and never say anything negative about the individual or organization involved.

Question: 23. What irritates you about co-workers?
Answer: This is a tricky question but you can answer it honestly. Answer anything that really irritates you or disturbs your work.
   Example – What really irritate me are people who pay more attention to their cell phone conversation and don’t follow instructions.

Question: 24. What is your ideal work environment? 
Answer: In an ideal work environment all employees are treated as fairly as possible irrespective of their position with equal opportunity to learn and contribute for the betterment of the organization.

Question: 25. Why do you think you would do well at this job?
Answer: Provide several reasons including your interest, skills and past experience with other organization that can prove you.

Question: 26. What are you looking for in a job? Or tell me about your dream job?
Answer: Don’t mention any specific type of job as it has both positive and negative aspects. Instead, answer something like this:
A job that I enjoy doing the work while applying my present skills and also that provides me opportunity to learn something more.
A job that offers an opportunity to grow, growth in terms of position, responsibility and also salary that in tern provides a sense of fulfillment.

Question: 27. What is more important to you: the money or the work?
Answer: "Money is always important but work is most important". This is the most simple and effective answer.

Question: 28. What would your previous supervisor say your strongest point is?
Answer: There can be number of good answers like loyal, energetic, leadership quality, team player, patience, hard working etc. Just present it in a positive attitude.

Question: 29. What negative thing would your last boss say about you?
Answer: The intent of this question is to describe your weaknesses. So it is always better to discuss the weakness that you have developed as your strength. Your answer should reflect in a positive way as such your last boss had pointed it out just to encourage you.
Example - "S/he did not mean it as a negative point but suggest me to present my work in a little more dynamic and creative way". I took help of my seniors and able to make some real improvement in my skills. 

Questions: 30. What kind of person would you refuse to work with? 
Answer: Don’t response in an ordinary way, as it would take it as unfaithfulness to the organization. Again any minor objection will present you merely as a complainer. So your answer should be in a practical way. For example: an irresponsible person who pays more attention to others rather his/her own duties.

Question: 31. Tell me about your ability to work under pressure.
Answer: This is to assess your attitude towards pressure. To answer this question give an example related to you’re past job and how did you handle it. Don’t hesitate to tell that usually you don’t easily cope with pressure but add that knowing the deadline in advance helps in working better in that condition.

Question: 32. Do your skills match this job or another job more closely?
Answer: Answer should reflect that you like this job and describe this as it suits your profile and interest.

Question: 33. What motivates you to do your best on the job?
Answer: This answer is based on your own feelings so it can be different for everyone.
Example – courage to face new challenge, a hunger to achieve something new and a little recognition and identity really makes me to do the best on the job.

Question: 34. Are you willing to work overtime? Nights? Weekends?
Answer: Be totally honest while answering this. It depends on your own comfort, so really doesn't matter much.

Question: 35. Where do you see yourself in five years' time?
Answer: Interviewer wants to reveal your career plan whether in short term or long terms as far as the job and the company is concerned. Answer this in such a way that will show your ambition but in a practical way. Show the importance of the job you are interviewing for as a part of your career goal.
Example – I have certain goals, which I wish to achieve with this company.
   I want to develop myself professionally in this company with complete dedication.

Question: 36. Would you be willing to relocate if required?
Answer: This is totally based on personal comfort level. So no need to say yes if don’t want in really otherwise it will create a lot problem later on.

Question: 37. Are you willing to put the interests of the organization ahead of your own?
Answer: This question directly invites your attitude of dedication and loyalty. So, just say ‘yes’ without its ethical implication.

Question: 38. Do you think you are overqualified for this position?
Answer: Don't analyze your qualification and just say that you are well qualified for this position.

Question: 39. Describe your work ethic?
Answer: Emphasize on the benefit of the organization. Answer should be like this:
I want to work with complete determination and for the betterment of the organization and finally working means enjoying my work.

Question: 40. What position do you prefer on a team working on a project?
Answer: If you think that you can manage a team as a team leader then your answer can be a team leader. Otherwise, if you feel satisfied in any particular position then don't hesitate to point that out.
Question: 41. How can you describe your previous job?
Answer: Here the intention of the interviewer is to find out your priorities. The interviewer wants to know, whether you are going to focus on your achievements, the organization or the project on hand but you can focus on any of them depending on the type of job you are looking. You can describe what you have learnt, how you enjoyed your job while working in a team and many more but in a positive note.

Question: 42. What is the biggest mistake you have committed?
Answer: Don't say that you have not done any mistake rather tell them any one of your mistake and mention what lesson you have learnt from it, so that you will not repeat the same in future.

Question: 43. Do you think that your academic performance truly reflect your talents?
Answer: Don't say that you deserved better marks rather you may mention that if you had avoided certain mistakes, perhaps you would have performed better. But you have learnt lessons from it.

Questions: 44. What did you hate most on your previous job or organization?
Answer: Your answer should be something like that you have not find any such thing as an employ should enjoy every part of his job. Only this kind of attitude can show your efficiency and dedication.

Question: 45. You have a job. If you were appointed here, how long would you take to join us?
Answer: This question is to check your commitment. So if you are keen to join the new organization don't ever tell that you can join the next day. Just tell that you will join as soon as possible. You can explain that you have some pending work in hand which you need to finish and so you need one or two weeks. Such an answer will make the interviewer clear that you are committed to your work and you better understand your responsibility.

Question: 46. You are an employed person. Now you are seeking this job. Don't you feel that you are snatching the opportunity of an unemployed person?
Answer: Example - No I don't think so. I know that I have a good job now but it doesn't provide that much opportunity to grow my professional capabilities. I think your organization is in a state of growth and expect better prospect here. Again when I will leave my current company, a vacancy will be generated there. In this way I am not snatching the opportunity of an unemployed person.

Question: 47. How did you cope with the stresses and strains in obeying the instructions of your supervisor? Did you not feel that you were surrendering your self-respect on such situations?
Answer:  In every organization there are rules and regulations to follow, which are necessary for its growth. In fact, if my supervisor points out any mistake of mine, I take it in a positive way and do the best to avoid in future. So I experienced no difficulty in obeying instruction or handling criticism.

Question: 48. Why haven’t you found a new position before now?
Answer: I am not looking for any job and finding the right kind of job takes time.

Question: 49. What position do you expect to have in two years?
Answer: Just say that you wish to improve yourself personally and professionally so that you will be in a promotional track.

Question: 50. What kind of hours are you used to working?
Answer: I can work as many hours to complete my job at the right time.

Question: 51. If you had your choice of jobs and companies, where would you go?
Answer: Here, you have to give job preference and answer should reflect that the job profile and company suits very much to your career goals.

Question: 52. Do you prefer working with figures, or with words?
Answer: Give an answer keeping in mind the requirements and the position of the job. It can be both in figures and words.

Question: 53. Describe what would be an ideal working environment? Or what kind of a work environment are you comfortable in working?
Answer: An environment that provides me a chance to use and enhance my skills for the betterment of the organization. The organization should also provide an open communication environment among team members.

Question: 54. What are your short-term goals?
Answer:  My short-term goal is to find a good job with an ideal profile in a company that moves forward with a better future perspective.

Question: 55. What is your long-range objective? Or what are your long-term goals?
Answer: I have divided my long-term goals into different segments as short term objective as it will easy to achieve. My short term goal is to get a good job in a company that provides better opportunity to grow professionally as well as personally.

Question: 56. How do you evaluate success?
Answer: Its measurement is different for everyone but to me success means achieving your goals whether in short term or long term with complete dedication and hard work. Success should be measured through satisfaction though not complete fulfillment. However, success depends on level of performance.

Question: 57. What do you think it takes to be successful in this career?
Answer: Hard work and complete dedication in achieving career objectives makes one successful. 

Question: 58. What decision have you most regretted?
Answer: Be fare and honest in answering this question. If you did something that you regret now, then explain but also mention that you have learnt from that mistake. Even you can also say that you take life as its comes and never regret for anything as mistakes are a part of life and one should always learn to never repeat the same one. 

Question: 59. Have you been involved in any extracurricular or volunteer activities while at university or college?
Answer: Describe all kinds of extracurricular activities you have participated and focus on how these helped in improve your personality. 

Question: 60. What qualities do you look for in a boss?
Answer: One should be positive and give a universal answer that is common like a sense of humor, fair, helpful, encouraging and obviously excellent managerial skill.

Question: 61. If you were hiring a person for this job, what would you look for?
Answer: Just give a common answer with characteristics like hardworking, innovative, problem solving skill and above all a team player.

Question: 62. What has disappointed you about a job?
Answer: Don’t be specific about any negative aspect rather relate it with your ability and company’s performance. You can also mention areas like less challenge, lesser growth rate that decreases individual responsibility etc. 

Question: 63. Tell me about a problem you had with a supervisor?
Answer: It’s a question to test you whether you speak anything wrong of the boss. If you point out anything, it may drag you into trouble as far interview is concerned. So be positive and say that there was not such thing between my supervisor and me.

Question: 64. Tell me about a time when you helped resolve a dispute?
Answer: While answering this question, choose any specific incident and focus on the steps you have taken in solving rather than the main problem.

Question: 65. Do you have a sense of humor or do you take yourself too seriously?
Answer: Laughter lightens heart and is necessary for making a tension free atmosphere. As professional life is full of pressure and success depends on how you handle pressure, humor or laughter is essential and so I also enjoy these moments. 
Share this article :

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Recommended Post Slide Out For Blogger

Search This Blog

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. ST-PORTAL - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Premium Blogger Template